Moppers

Wanneer ik laatst aanschoof aan een tafel werd ik verleid tot het innemen van een standpunt in de discussie of G’d nu wel of niet bestond. ‘Ik moet bewijs hebben’ zei de een. ‘Hij is overal waar liefde is’, zei de ander. De woorden begonnen een lichtelijke welles-nietes-karakter te krijgen en er was onbehagen voelbaar. Onbehagen die voelbaar werd in de onmacht G’ds liefde maar vooral ook zijn rechtvaardigheid te zien en ervaren. Onbehagen en boosheid over onrecht.

De woorden, de klanken en de intonatie deden me denken aan Oscar de mopperkont van Sesamstraat. In de veronderstelling dat er nog veel meer woorden en klanken lagen verscholen onder de deksel van Oscars vuilnisemmer, nodigde ik uit om het deksel nog wat verder te ligten. Kom maar op.. vertel maar wat je dwars zit. En zo rolde er nog een en ander aan moppers uit, die eigenlijk zo een eenvoudige strekking kennen, dat het vreemd is dat we haar niet opmerken.

Eens een dief, altijd een dief.’ ‘Eens een zwakke zieke, altijd een zwakke zieke”. Ook 30 jaar later. Van deze stigma’s kom je niet meer af. Je leven lang niet meer. En dat doet pijn. Dat maakt boos! Boos omdat je onrechtvaardig behandelt wordt. Er wordt alleen gekeken naar je onkunde, je zwakte, je moeilijkste moment, wanneer je geen tijd had om te presteren naar de arbeidsnormen van het bedrijf. Op je onkunde werd je afgerekend. In je kwetsbaarheid neergehaald. In je nood neergeslagen. In je mens-zijn ontkend. Toen … en nu nog steeds.

De klacht, die zich uitte in wat gemompel en gemopper, is van uiterst eenvoudige strekking: “Mens, ander, Ander! Zie, mij in wie ik ben als mens, niet als zieke of zwakke!” Hoe simpel is de klacht, het verlangen, hoe herkenbaar voor een ieder. Dit verlangen gezien te worden als mens, stelde gelijk een bondgenootschap tussen hen, die eerder in een discussie waren beland. Er ontstaat in het – samen klagen – verbond tussen hen die onderdrukt worden, tussen hen die onrechtvaardig behandeld worden. Aan deze tafel zag ik in het snijden van dit verbond, hoe subtiel en onzichtbaar dan ook, Zijn aanwezigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s